VIRO HELSINGIN KIRJAMESSUILLA 2023

Viro-osasto 6a70 on messuhallissa pääportaiden lähella naulakkoa vastapäätä.

Viro-ohjelman ovat järjestäneet yhteistyössä Viron kustannusyhdistys ja Viron kirjallisuuden tiedotuskeskus, yhteistyökumppaneina Tuglas-seura, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Viron suurlähetystö ja suomalaiset kustantamot. Ohjelmaa ovat tukeneet Viron kulttuuriministeriö ja Viron kulttuurirahasto.

 

PERJANTAI 27. lokakuuta

16:30 – 17:00 Töölö-lava
TIIT ALEKSEJEV
PUUTARHA VAILLA MUUREJA
(Enostone, suom. Hannu Oittinen)
MUSTIA RAAPAISUJA VALKEALLA LUMELLA
. LIIVINMAALAINEN TARINA
(Enostone, suom. Jouko Vanhanen)

Panu Rajala haastattelee

Vuosi 1098. Syyria. Ensimmäinen ristiretki etenee vitkaan ja riitaisasti. Pyhää maata ei vieläkään näy. Satoja vuosia myöhemmin Etelä-Virosta kotoisin ollut raamatunkääntäjä Virginius on joutumassa teloitettavaksi.

____

17:00 – 17:30 Hakaniemi-lava
MART KIVASTIK
BARBARUS
(Atrain&Nord, suom. Anna Kyrö)

Timo Harakka haastattelee

Kivastik piirtää romaanissaan ihmisen, joka henkilökohtaisia unelmia ja valtaa tavoitellessaan joutuu politiikan välikappaleeksi ja tuhoutuu. Johannes Vares-Barbarus oli karismaattinen kirjailija, lääkäri ja poliitikko, jonka tehtävä oli siunata Viron miehitys kesällä 1940.

____

17:00 – 17:30 Töölönlahti-lava
ANTTO TERRAS
VIRON MAFIA
(Into Kustannus)

Viron mafia kertoo eteläisen naapurimme järjestäytyneen rikollisuuden koko tarinan, alkulaukauksista loppuräjähdykseen. Viron rikollisuuden kultakausi kesti toistakymmentä vuotta. Kaikelle toiminnalle löytyi omat ammattitaitoiset operaattorinsa.

____

17:30 – 18:00 Suomenlinna-salissa
JUHANI SALOKANNEL
VASTAANPANEMISEN KULTTUURIHISTORIA
(Vastapaino)

Juhani Salokannel, Sirje Olesk ja Ville Hytönen keskustelevat

Kirjailja Juhani Salokannel ja kirjallisuustutkija Sirje Olesk avaavat, miten virolainen kirjallisuus selvisi 1940-luvulta tähän päivään, miten se on muuttunut neuvostomiehityksestä uuden itsenäisyyden aikaan ja miten se eroaa suomalaisest kirjallisuudesta.

____

SUNNUNTAI 29. lokakuuta

12:00 – 12:30 Töölö-lava
ELO VIIDING
TUHANELLE ÄÄNELLE
(Kustannusliike Parkko, suom. Katja Meriluoto)

Anja Erämaja haastattelee

Elo Viiding on Viron uuden itsenäisyysajan tärkeimpiä runoilijoita. Hänen ansiostaan Virossa on muuttunut käsitys naisten kirjoittamasta lyriikasta. Hän on kääntänyt muun muassa Pentti Saarikoskea ja Paavo Haavikkoa viroksi.

_____

17:00 – 17:30 Töölö-lava
TÕNU ÕNNEPALU
LOPUTTOMUUS
(Kirjokansi, suom. Jouko Väisänen)

Heli Laaksonen haastattelee

 Näennäisen arkisen havainnoinnin taustalla pohditaan elämän tarkoitusta, ihmisen osaa ja suhdetta luontoon pieneltä saarelta, Loputtomuudesta. Paikasta, josta ei enää tarvitse kaivata minnekään. Kerronnan kauneus lumoaa ja antaa runsaasti ajateltavaa.

 

Messuohjelma: https://kirjamessut.messukeskus.com/ohjelma