2021

25_KAUNIMAT_RAAMATUT_2021_LOGO (2)

Konkursside “25 kauneimat Eesti raamatut 2021” ja “5 kauneimat Eesti lasteraamatut 2021” võitjad on selgunud. Täispikk nimekiri on leitav siit.

Karel Korpi, “25 kauneima Eesti raamatut 2021” žürii esimehe kommentaar konkursile:

“Segased ajad tekitavad järjest innukamaid rohepöörajaid, energilisi tegelasi, kes õõnsa häälega kuulutavad puidumassist paberitootmisele kiiret lõppu ja e-raamatu ainuvalitsemist. Nende
rahustamiseks on tekkinud paberitootjate etikettidele märge jätkusuutlikust metsamajandamise
produktist. Ehk siis paberist on saanud mahetoode nagu ka igast teisest asjast meie ümber.
Rohepöördest ja kärast selle ümber võib aga kasugi olla, sest iga paberist raamatu väljaandmine
on muutunud suursündmuseks, sellest protsessist võtavad täie südamega osa terve toiduahel,
kirjanikust trükkalini. Selle pöörde tulemust me 25 kaunima žüriis ka nautisime.

Käes on raamatusõbra pidupäev. Teoseid ilmub ja valdav osa neist on ka väärt lugemist. Neist omakorda suur osa väärib ka põhjalikku vaatlemist, sest raamatud muutuvad järjest sarnasemaks kunstiteostega. Raamatukujundusel on kandev roll ka raamatu müügile. Ilus raamat teeb sulle riiulil silma, sa ei saa temast mööduda. Mõelda… ma soetan ta, lähen koju, klõpsan lambi põlema, vaatlen igast nurgast, nuusutan, avan ja nuusutan uuesti. Sealt peegeldub raamatukujundaja soov jätta endast jälg kultuurilukku, avaldub trükkali pingutus tuua medal koju ja köitekoja püüdlus teha köide, mille sarnast seni veel nähtud pole. Näeme vallatlemist erinevate paberite kokkusobitamisel, hullamist köidete järjest kasvava keerukusega ja kujundusi turvalisest klassikast laamendava ultramodernismini. Eriefekte kasutatakse teadlikult ja järjest tundlikumalt. Kui tunned, et oled peaaegu kõike näinud ja miski ei suuda üllatada, siis ruumi ootamatusteks on veel küllaga. Näiteks ootan huviga Kristjan Raua järgmise kataloogi ilmumist modernistlikus pakendis.

Konkursile laekus 167 raamatut. 25 kaunima hulka jõudis lai skaala, esindatud on kunstikataloogid, luuleraamatud, traditsioonilised jutukad ja kinkeraamatud. Meeldiv, et äravalitute hulka jõudis ka akadeemiline kirjandus.
Millised on siis 2021 aasta moevoolud ja trendid?
Meelde jäid mõned suunad. Palju on tekkinud
mahukaid ülevaate- või elulookatalooge, kus on näha aukartustäratava hulga materjali läbitöötamist ja selle sobivasse väliskujusse ajamist. Mõõtmatu töö. Ka paistis positiivsena silma akadeemilise kirjanduse või uurimustööde kujunduse läbimurre kunstipärasesse vormi. Head meelt tekitab järjest süvenev vaba ruum, õhk, mis on hädavajalik ladusaks lugemiseks ja vaatamiseks.
See tendents paistis silma eriti lasteraamatute puhul. Veel paistis lasteraamatute puhul silma, et
käsitöö ja nostalgia on hinnas. Käsitöö ulatub reeglina juba pealkirja šriftini. Ootame taas huviga ka sisutekstide muutumist arvutivabaks.

Tuttavate nimede ehk siis kogenud kujundajate raamatuid vaatles žürii erilise täpsusega, otsides tähendust ja sobivust tervikuga igast detailist. Ja rahulolu oli suur, kui leidsime, et midagi juhuslikku, efekti efekti pärast, eriti ei esinenud. Kuigi… miks olid prillid kohtlakiga kaetud, jäigi meile saladuseks. Ja nagu ikka, püünele tõusis arvestatav hulk noori vihaseid mehi-naisi, kes teadlikult reegleid rikkudes, kõike õpitut tallates, murravad endale teed klassiku tiitli saamise nimel.

Kokkuvõtteks. Las vandenõulased põrbivad ja rohepöörajad sõitlevad. Paberist raamat on planeedil endiselt parim paberist tehtud asi. Raamat elab. Elagu raamat!”

>>>>

Žüriisse kuulusid:
25 kauneimat Eesti raamatut:
Tiina Kaalep, Anne Pikkov, Tiina Sildre, Mart Anderson, Karel Korp, Jaan Vainult, Rene Mäe, Harry Liivrand.
5 kauneimat Eesti lasteraamatut: Anneliis Lepp, Triinu Lepp, Ulla Saar, Kertu Sillaste, Regina Lukk-Toompere, Jüri Mildeberg, Urmas Viik, Kadi Kurema, Rene Mäe.

>>>

Eesti rahvusraamatukogu ja raamatupoodide läbiviidud rahvahääletusel selgus Eesti 2021. aasta kauneimate raamatute ja lasteraamatute konkursside rahva lemmik, milleks on „Öövöö. Reisidest inspireeritud sokimustrid”.  

Veebruarikuu jooksul Rahva Raamatu, Apollo suuremates poodides ning Eesti Rahvusraamatukogu Solarise keskuses asuva saatkonna juures olnud hääletusvõimalust kasutas 371 inimest, mis on möödunud aasta tulemustega võrreldes ca 25% rohkem. 

„Kõige aktiivsemalt hääletasid Apollo külastajad, kuid mõlema raamatupoe külastajad andsid kõige rohkem hääli võiduraamatule,“ kõneles konkursi peakorraldaja Kaidi Urmet. 

Rahva lemmikuks valitud raamatu Öövöö. Reisidest inspireeritud sokimustrid autor on Kersti Heinloo ja kujundaja Katre Rohumaa. Raamatu andis välja kirjastus Varrak, trükkis trükikoda Greif.  

Kõikide hääletajate vahel loositi välja auhinnad. Raamatupoodide kinkekaardid võitsid Reelika L. ja Hanna B. Rahvusraamatukogu auhinna sai loosi tahtel Kaido R. 

 

Konkursse korraldavad:

Eesti Kirjastuste Liit
Eesti Rahvusraamatukogu
Eesti Kujundusgraafikute Liit
Eesti Lastekirjanduse Keskus
Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liit

Lisainfo:
Kaidi Urmet, Eesti Kirjastuste Liit
info@estbook.com