2019

25_KAUNIMAT_RAAMATUT_2019_PDF

2019. aastal välja antud Eesti kauneimad raamatud on välja kuulutatud ja meil on põhjust rõõmustamiseks, sest Leipzigis toimunud konkursil pärjati INDREK SIRKELI kujundatud raamat “LÜHIAJALINE IGAVIK“ (autorid Gordon Matta-Clark ja Anu Vahtra, väljaandja kirjastus Lugemik koostöös Eesti Kunstimuuseumiga) HÕBEMEDALIGA! Palju õnne!

Konkurssi korraldab Stiftung Buchkunst (Raamatukunsti sihtasutus) alates 1963. aastast ja raamatuid hindab rahvusvaheline žürii. Sel aastal oli konkursile esitatud kokku üle 600 raamatu 31 riigist ning nende hulgast vääris esiletõstmist ja pärjati diplomiga neliteistkümne raamatu kujundus.

Lisaks olid raamatud välja pandud kuni 28. veebruarini nii Rahvusraamatukogu trepigaleriis kui ka suuremates Apollo ja Rahva Raamatu poodides, kus lugejatel oli võimalik kauneimate hulgast välja valida ja hääletada oma lemmiku poolt.

Lugejate lemmikuteks olid „Väike Vunts“ (autor Ilmar Tomusk, kujundaja ja illustraator Catherine Zarip, kirjastas Tammerraamat, trükkis Tallinna Raamatutrükikoda), „Eesti rahvusatlas“ (koostaja Taavi Pae, kujundus Mait Luidalepp, kirjastus Regio ja agentuur Brand Manual, kirjastas Regio, trükkis Tallinna Raamatutrükikoda) ja „Johann Köler“ (autor Mai Levin, kujundaja Külli Kaats, kirjastas Eesti Kunstimuuseum, trükkis Tallinna Raamatutrükikoda).

Hääletuses osales 665 inimest. Raamatupoodide kinkekaardid võitsid Toomas V., Siret M. ja Margit P. Võitjatega võetakse ühendust!

Kauneimate raamatute konkursse korraldavad Eesti Kujundusgraafikute Liit, Eesti Kirjastuste Liit, Eesti Rahvusraamatukogu, Eesti Lastekirjanduse Keskus ja Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liit.

Üritust toetavad Antalis, Apollo kauplused, Bestwine, Grano, Greif, Heidelberg Baltic, Print Best, Printon, Rahva Raamat, Tallinna Raamatutrükikoda.

Kauneimate raamatute saab tutvuda: http://25kauneimat.nlib.ee/

Žürii koosseis:

25 kaunimat raamatut

Žürii esimees:
Asko Künnap, Eesti Kujundusgraafikute Liit

Žürii liikmed:
Viktor Gurov, Eesti Rahvusraamatukogu
Maris Kaskmann, Eesti Kujundusgraafikute Liit
Katrin Kliimask, Eesti Kirjastuste Liit
Tiina Sildre, Eesti Kujundusgraafikute Liit
Maarika Solovjov, Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liit
Endla Toots, Eesti Kujundusgraafikute Liit

 

5 kaunimat lasteraamatut

Žürii esimees:
Anu Kalm, Vabagraafikute Ühendus

 Žürii liikmed:
Viktor Gurov, Eesti Rahvusraamatukogu
Liis Karu, Eesti Kirjastuste Liit
Anneli Kengsepp, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Anne Linnamägi, Eesti Kujundusgraafikute Liit
Piret Niinepuu-Kiik, Eesti Kujundusgraafikute Liit
Priit Rea, Eesti Kujundusgraafikute Liit
Tiina Mariam Reinsalu, Vabagraafikute Ühendus
Maarja Vannas, Eesti Kujundusgraafikute Liit